Margarinin zararlarını şu şekilde
sıralanabilir. "Margarin kimyasal işlemler sonucunda suni olarak elde
edilir. Bunun için, sıvı yağlar tereyağına benzer görünüm ve tad elde
etmek üzere çeşitli kimyasal işlemlerden
geçirilerek katılaştırılırlar. İlk olarak 1. Dünya Savaşı'nda cephede
savaşan askerlere ucuz tereyağı sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir
yöntemdir. Ancak günümüzdeki bilimsel çalışmalar bu katı yağın insan
sağlığına çok zararlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Üzerinde
tamamen bitkisel bir yağ olduğu ve 0 mg kolesterol içerdiği yazsa da,
margarinler kalp damar sağlığını tehdit ederler. Herhangi bir sıvı
bitkisel yağ "hidrojenizasyon" işlemine tabi tutulur ve vücud ısısında
erimeye hazır hale getirilir. Bu arada içerdiği doymuş yağ oranı
tereyağı ile karşılaştırıldığında daha yüksek ve daha zararlı orana
yükselir. Harvard Tıp Fakültesi'de yapılan bir çalışmaya göre, tereyağı
ile karşılaştırıldığında margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına
yakalanma olasılığını %53 artırmaktadır.
Margarinin zararlarını özetlemek gerekirse:
• Koroner kalp hastalığı riskini 3 kat artırır.
• Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (Kötü kolesterol)
• HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)
• Anne sütünün kalitesini düşürür
• Bağışıklık sistemini zayıflatır
• Pankreasın insülin tepkisini azaltır ve şeker hastalığına yol açar.
Doymuş katı yağ oranının fazlalığının yanında, trans-yağ asidi miktarı
da oldukça fazladır. Varlığı yeni farkedilen bu yağ asitleri de damar
sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. 2005 yılından itibaren
FDA tarafından paketlenmiş her gıdanın üzerinde ne kadar trans-yağ asidi
ihtiva ettiğinin belirtilmesi bir şart olarak getirilmektedir. Trans
yağ asitlerinin kolesterolü dolaylı olarak artırması ile damar sertliği
ve koroner kalp hastalığı gelişmektedir.
Görüldüğü gibi, her
nekadar üzerinde tamamen bitkisel kaynaklı olduğu ve kolesterolsüz
olduğu belirtilmiş olsa da, margarin çok zararlı bir yağdır."
Uz. Dr. Cihat Gündoğdu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder