Pestisitler, Ekonomik bir şekilde üretilmeleri ve kullanım kolaylığı nedeniyle yoğun ve bilinçsiz kullanılmaktadır. Ürünü; hastalıkların, böceklerin, yabancı otların ve diğer zararlıların olumsuz etkilerinden koruyarak verim ve kaliteyi güvence altına almayı sağlaması nedeniyle, tarımsal savaşımda çok önemli bir yer tutmaktadır.

1- Pestisitler, insanlarda deri, ağız ve solunum yoluyla alınması neticesi doğrudan zehirlenmelere sebep olabilmektedir.
2- İnsanların pestisitlerden dolaylı olarak etkilenmeleri, bitkinin direkt yolla veya toprakta kalan pestisiti kendi bünyesine alması ve bu bitkilerin insan gıdası veya hayvan yemi olarak kullanılması sonucunda insanların gıda zincirine girmeleri yoluyla olmaktadır.
Pestisitlerin Sağlık Üzerine Etkileri
Dünyada toplam ilaç kullanımı ve toplam dünya nüfusu düşünüldüğünde; 0.5 kg/birey/yıl ya da 1.4 g/birey/gün tarım ilacı hesaplanmıştır. Sadece gelişmekte olan ülkelerde yılda 37 000 kanser olgusunun tarım ilaçlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Uzun Dönemde Görülen Sağlık Sorunları
*Kanser,
*Mutasyon (Genlerde değişiklik),
*Doğumsal şekil bozuklukları,
*Alerjidir.
Klinik çalışmalarda, migren, astım ve egzamanın pestisit kalıntılarından doğan gıda alerjilerinden kaynaklandığı gözlenmiştir.
Yapılan Çalışmalar Sonucu Tarım İlaçlarının;
*Pankreas kanseri,
*Lösemi,
*Sperm oluşumunda azalma,
*Erken doğum,
*Doğuştan bozukluklar
*Emzirme süresinin kısalmasına neden olduğu saptanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder