Kullandığımız ürünlerin içeriğindeki zehirli maddelerden iyi bir etiket okuyucusu olarak kaçınma,küçük bir çaba ile olumlu sonuçlar alma girişimi
7 Mart 2013 Perşembe
Diş Fırçalarken Zehirleniyormuyuz?
DİŞ FIRÇALARKEN ZEHİRLENİYOR MUYUZ?
Pek çok diş macununun üzerindeki açıklamalara baktığınızda, içinde SLS , SLES, Formaldeith, Triclosan, Florid, Paraben, Propilen glikol, sodyum bikarbonat, sodyum payrofosfat, anhydrous dikalsiyum, fosfat ve dioctyl sodyum sulfosuccinate,
tüm bunları ağzınıza koymak istediğinizden emin misiniz ?
İyi bir etiket Okuyucu olmak için Bu zararlı kimyasalları aşağıda listeledik. Kullanacağınız Diş Macunlarında aşağıdaki kimyasalların olmamasına dikkat ediniz.
Formaldehit : Bu kimyasalın kansere yol açtığı Avrupa ve Amerika'da yapılan araştırmalarda defalarca ispatlanmış. Tarımda, hayvancılıkta ve morglarda (cesetlerin çürümesini engellemek için) bu maddeden faydalanılıyor. Birçok ülkede kullanımı yasaklansa da ülkemizde bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
SLS : şeklinde kısaltılmış sodium lauryl sulfate veya sodium lauryl ether sulfate (SLES). Macunu köpürtmek için ve dişleri temizlemek için kullılıyor. Cilt tahribatına, gözlerde kalıcı zarara ve mide ülserine yol açabilen SLS, genelde sanayilerde boru hattını temizlemek için tercih edilirken sıvı bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyicilerinin de aktif maddesi.
Paraben : macunlarda koruyucu diye kullanılıyor. (methylparaben, ethylparaben, buthylparaben ya da benzylparaben bunlara örnektir) göğüs tümörü yaptığı için bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmış.
Florür (florid) : Dişlerin dış yüzeyi için önemli. Fakat vücuda alındığında beyin hasarına yol açıyor. İşin kötü tarafı 'çocuklara özel' satılan diş macunlarında florür oranının yetişkinlerinkine oranla çok daha yüksek tutuluyor.
Triclosan : Diş macununda kullanılan triclosanın dişeti iltihabı ve hastalıklarına karşı savaştığı ve yetişkinlerde bakteriye neden olan plakların gelişmesini engellediği klinik olarak ispatlanmıştır.Ancak , Sudaki Klor diş macunu ve deterjanlardaki triclosan adlı maddeyle temasa geçtiğinde reaksiyona giriyor ve zehirli kloroform gazı oluşuyor. Bu gazın solunması ya da deriden nüfuzu depresyon, karaciğer rahatsızlıkları ve kanser riski ortaya çıkarıyor.
Etiketler:
dis fircalarken zehirleniyormuyuz,
dis macunu,
florid,
florur,
paraben,
sles,
sls,
triclosan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder